Abby
(Abegail van Lonicera)

geboren 17 mei 1988
overleden 2 april 2000

 


Abby was mijn eerste Perzische kat. Jaren daarvoor had ik al twee katten (Duif en Opoe) en ik kwam lang geleden bij iemand op bezoek die twee Perzen had. Ik was onmiddellijk 'verkocht' en besloot dat mijn volgende kat een Pers zou zijn. Ik viel niet alleen op hun prachtige en statige uiterlijk maar vooral ook op hun karakter. In de nazomer van 1988 deed Abby haar intrede bij ons. Ik haalde Abby op bij haar fokster in Woerden en nam haar gelijk mee naar huis. Ze was toen ruim drie maanden.

abby3.jpg (17109 bytes)

Abby was zoals gezegd mijn eerste echte kennismaking met de Pers en door haar leerde ik echt wat een lief karakter dit soort katten heeft. Niets ten nadele van andere katten(rassen) maar de Pers is voor mij, mede door het uiterlijk, heel speciaal. Ze was een vreselijke knuffelkat en was graag buiten in onze omheinde tuin. Ze heeft wel eens geprobeerd uit de tuin te glippen maar dan werd ze altijd keurig door de buren 'afgeleverd' want iedereen wist dat Abby niet buiten mocht. Kortom, het was een lieve sociale poes en waar we veel te kort van mochten genieten.

abby2b.jpg (30823 bytes)

In het najaar van 1999 ontdekte ik een knobbeltje en al de volgende dag constateerde de dierenarts borstkanker en ze moest meteen de volgende dag geopereerd worden. Grote schrik maar het bleek reuze mee te vallen. Ze had drie gezwelletjes die alle zijn weggehaald en 's avonds mocht ze weer mee naar huis.
Vanwege haar hechtingen mocht ze geen trappen lopen en niet  springen en dus sliep ik bij Abby beneden in de huiskamer en in de loop van de nacht gaf ik haar voorzichtig haar eerste slokjes en hapjes. Binnen een week herinnerde niets meer aan haar operatie behalve dat er nog wat hechtingen verwijderd moesten worden.


Al met al was dit dus bijzonder goed afgelopen. Daarmee dachten we het ergste achter de rug te hebben, niets bleek echter minder waar......

abby1.jpg (57233 bytes)

Abby werd in het voorjaar van het jaar daarop wat magerder en deed wat langer over het plassen. In eerste instantie werd dit in verband gebracht met de gevolgen van de operatie, omdat katten die op oudere leeftijd een operatie ondergaan nog wel eens wat kunnen vermageren en ze moeilijker kunnen gaan plassen. Kort daarop bleek echter dat Abby leed aan PKD, een afschuwelijke en zeer agressieve nieraandoening. Ondanks dat gedurende twee weken dagelijks haar nieren werden gespoeld heeft het niet mogen helpen. Abby heeft al met al een ziekteperiode van ruim drie weken gehad toen ze op zondagavond 2 april 2000 overleed.
De dag daarop hebben we haar naar het crematorium gebracht. Ik mis haar nog steeds heel erg ....

 

                  

 

 Voor meer informatie over PKD kun je terecht op de pagina 

'Info' van de site.